Uncaria® Aguaymanto Original
Kód: 604Detailní popis produktu
Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU
- Mochyně peruánská (Aguaymanto, Physalis peruviana L): v současnosti nemá v EU schválena žádná zdravotní tvrzení
Aguaymanto je andskou rostlinou známou od časů Inků a bylo pěstováno především ve Svaté dolině Inků, jako jeden z mála druhů pěstovaných v královských zahradách citadely Machu Picchu. Nyní ji můžeme nalézt, jako divoce rostoucí rostlinu, především v okolí Cusco, Apurimac, La Libertad, Huancavelica a Ancash. Místní názvy tohoto ovoce jsou Yawarchunka, Topotopo, Aymara, Uchupa a Cuchuva, ve světě je známé jako Incan Berries, Goldenberries, Tomatito, u nás jako Mochyně peruánská.
V našich podmínkách jsme zvyklí pěstovat jí jako rostlinu okrasnou. Její pomerančové kalichy jsou ozdobou teras, v zimě jsou krásnou ozdobou sušených kytic. Plody jsou však prakticky nejedlé. Nemají takové vlastnosti jako peruánské Aguaymanto. V obchodech již ale můžeme čerstvé Aguaymanto koupit – pod názvem Physalis. Hodí se k ozdobě zmrzlinových pohárů a dezertů. Přestože je plod chráněn svým kalichem, nevydrží tak dlouho, jako sušený.
Aguaymanto dorůstá někdy i do 2 metrů výšky. Květy má žluté, ve tvaru zvonků. Plody jsou, jakoby ze strachu před objevením, těsně uzavřeny ve zlatavém lampionku ve tvaru kalicha, připomínajícím pergamenový papír. Tato přirozená ochrana chrání plod před mechanickým poškozením i před útoky škůdců a udržuje ho velice dlouho (celé týdny) po utržení svěží. Díky tomu také není třeba při pěstování Aguaymanto používat prostředky ochrany rostlin. Po otevření „obalu“ najdeme lesklý plod o velikosti višně, pomerančově-žluté barvy a pronikavé vůni. Jeho chuť je vyváženou rovnováhou sladkého a kyselého, nezvykle osvěžující. Vnitřní struktura připomíná miniaturní rajské jablko.
Plody Aguaymanto se konzumují nejčastěji čerstvé, ale připravují se z nich i džemy, omáčky i kompoty. Sušené pak připomínají červenavé rozinky. Tento plod, rostoucí na stráních And, byl dlouhá léta nedoceněný. Aguaymanto bylo především potravou chudých. Ale po tomto období „pohrdání“ a zapomnění byl náhle znovu objeven jako neobvyklý dar přírody a začal získávat popularitu a dobývat světové trhy. A tak je možné říci, že malost tohoto plodu je protikladem velikosti jeho vlastností. Když se blíže seznámíme s vlastnostmi Aguaymanto pochopíme, proč je ta malá pomerančová kulička tak dobře chráněna „papírovým“ obalem. Tento dar přírody je nasycen minerály a vitamíny, především vitamínem A. Obsahuje rovněž vitamíny skupiny B, C, E a P-rutin. Dále minerály – draslík, železo, fosfor, vápník, bílkoviny a vlákninu. Flavonoidy obsažené v Aguaymanto mají působení uklidňující. Je dokonalým prostředkem proti stresu, dodává energii potřebnou k překonávání fyzické i psychické únavy a depresi. Je zdrojem přirozené energie ve výživě dětí, studentů a sportovců.
Sušené Aguaymanto vypadá jako malé rozinky červeno-pomerančové barvy. Mají intenzivní, sladko- kyselou, osvěžující chuť. Jsou zdrojem energie a to díky tomu, že si zachovávají většinu svých výživných vlastností a přírodní fruktózu. Je možné je využívat na cestách, při sportech a výkonnostní turistice, jako rezervní potravinu vysoké výživné hodnoty (power snack). Sušené plody Aguaymanto mohou být také dodávány do musli, dezertů, pečiva, džemů, omáček, ořechových směsí a ovocných čajů. Sušená mochyně vylepší chuť a dodá fantazii zeleninovým a ovocným salátům. Lidem, kteří mají potřebu neustálého žvýkání, mohou nahradit žvýkačku. Žvýkané pomalu a po jedné, osvěžují dutinu ústní a dodávají energii.
Zajímá Vás:
Doplňkové parametry
Kategorie: | Poklady Inků z Peru |
---|---|
Výrobce: | Rainforest Herbal Product |
Zařazení: | Potravina |
Balení: | 100g |
Poznámka: | .. |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.