Lanýžová sůl
Kód: 617Související produkty
Detailní popis produktu
- Lanýžová sůl se používá všude tam, kde se používá sůl, obzvláště pak jako ochucovadlo do těstovin, rýže, polenty, pomazánek či smažených vajíček.
Lanýž (latinsky tuber, v českém volném přepisu „houba, tu ber“) je velmi vzácným druhem houby rostoucím pod zemí zpravidla v blízkosti kořenů některého z listnatých stromů. Ač svým tvarem připomíná lanýž namnoze nevzhledný, hrbolatý brambor, o to více skrývá pokladů ve svém chuťově zcela ojedinělém a co do účinků nesrovnatelném jádru. Jakmile se pak vašich smyslů dotkne poprvé jeho vůně, zaručeně jí (vůni) a jemu (lanýži) neodoláte!
Již od dob Sumerů jsou po několik tisíciletí lanýže považovány za tu nejvytříbenější labužnickou specialitu. Dokonce jeden z nejproslulejších kuchařů a gurmánů Jean Anthelme Brillat-Savarin o nich ve svém gastronomickém veledíle Fyziologie chuti (1825) neváhal prohlásit, že jsou tím pravým „démantem kuchyně“.
I dnes neztratily nic ze své ryzosti a originality, ba právě naopak. Ač se již v časech antiky pokoušely rozkrýt záhadu jejich původu - Cicero je označoval coby "děti země" a Plútarchos vznik lanýžů viděl jako „výsledek úderu blesku, tepla a světla v zemi“ -, skutečnost lanýžů zůstala zahalena tajemstvím obdobně jako se alchymisté později marně pokoušeli přijít na kloub výrobě zlata. A i když v minulých dvou staletích bylo pěstování lanýžů zejména ve Francii zčásti zkultivováno, přesto ty nejlepší kousky rostou pouze v přírodě bez lidského přičinění. Proto i nadále zůstane lesk této „nejdražší houby světa“ vzácnou a lahodnou ozdobou každé sváteční tabule.
Dle tradiční čínské medicíny (TCM) lanýže nasávají tu nejryzejší esenci z kořenů stromů, tedy koncentrují v sobě tu nejčistší energii. Tato životadárná esence vyživuje a posiluje energii ledvin, jež odpovídá za délku a kvalitu života a působí i jako mocné afrodiziakum. Inu, energie čirá vždy mízu do žil vlila!
Složení: sůl, černý lanýž (Tuber aestivum Vitt) 6%
Upozornění:
- Lanýže se nesmí nikdy vařit nebo ohřívat
- Nikdy nemíchat lanýže s výraznými sýry
- Vždy používat extra virgin olivový olej a sůl
- Nepoužívat lanýže na přímo kořeněná jídla jako jsou grilovaná masa a ryby
Zajímá Vás:
Balení: 100 g
Doplňkové parametry
Kategorie: | Potraviny |
---|---|
Výrobce: | Savini Tartufi, Itálie |
Balení: | 100 g |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.