Powered by Smartsupp
PRO VČASNÉ DORUČENÍ DO VÁNOC, PROSÍME OBJEDNEJTE NEJDÉLE DO 13.12.2024 (PÁTEK)

kniha Na frekvenci čínské medicíny / MUDr. Petr Hoffmann

Kód: 78
Neohodnoceno
270 Kč
Momentálně nedostupné

Detailní informace

Detailní popis produktu

Tato kniha je ojedinělou ukázkou ve svém oboru a zcela se vymyká zaběhnutým klišé. Je výjimečná tím, že dosud se v této, dnes tak populární, oblasti neobjevila kniha, která by naprosto srozumitelným a jednoduchým, ale přitom erudovaným způsobem vysvětlovala taje tradiční čínské medicíny dnešnímu člověku. Je proto plna různých přirovnání a podobenství.

TČM je nejstarší přírodní medicínou vůbec, která za tu dobu (přes 4 000 let) vykrystalizovala v unikátní léčebný systém, který nemá ve světě obdoby. Vždyť se vyučovala na univerzitách v Číně již od 6. st. n. l. a v té době se v Evropě teprve učili číst a psát... A navíc - Číňané měli další výhody; kromě dostatku času na ověřování měli i mnoho moudrých starých čínských mistrů a velký vzorek populace, který sloužil k otestování jejich léčebných metod, hlavně pak k testování jednotlivých bylin či bylinných směsí. Proto také dnes má tradiční čínská medicína stále co říci současnému člověku a stává se čím dál více populární v západních civilizovaných zemích.

Tradiční čínská medicína není totiž zdaleka jen akupunktura, ale její gró spočívá hlavně v léčbě bylinnými směsmi a v úpravě životosprávy. Životospráva pak z hlediska tradiční čínské medicíny nepředstavuje jen a pouze stravovací návyky, ale i spánek, režim dne, práci, odpočinek, emoce apod. Zajímavý je i pohled tradiční čínské medicíny na potraviny. Ty se totiž od bylin z čínského pohledu nijak zvlášť neliší, neboť každá potravina, stejně jako bylina, má určitý vliv na náš organismus - kupř. dle tradiční čínské medicíny jehněčí maso či divočina nás vnitřně "zahřívá", přináší "horko" do organismu, naproti tomu brokolice nás naopak "ochlazuje" apod.

Ovšem je nutno brát ohled i na úpravu stravy, kupř. smažená brokolice nás neochladí, ale zahřeje, kdežto vařená brokolice nás zase zchladí apod. A o tom všem pojednává kapitola o jídle /40 stránek-, která v sobě zahrnuje nejen kompletní tabulku veškerých dostupných potravin v našem jídelníčku včetně jejich tepelného účinku, chutě a jejich cíleného působení na orgány, ale pomáhá určit každému čtenáři svůj konstituční typ a temperament a od toho se následně odvíjí i doporučované či nedoporučované potraviny v jednotlivém jídelníčku.Není proto žádným velkým problémem, aby se každý člověk poznal v určitém typu (např. horký, studený, vlhký, suchý, vyrovnaný...) a podle toho si upravil svůj jídelníček a životosprávu vůbec. V této kapitole jsou i některé „zdravé“ recepty, které si člověk může doma připravit sám včetně sestavení domácí směsi koření.

Nejen jídlem živ je člověk a tak podstatná část knihy je věnována povídání o duši a o pohodě v duši, emocích a o tom, jak si uchovat duševní svěžest. K tomu slouží i 10 pravidel duševního zdraví, které jsou zde otištěny.

Autor si je vědom odlišné terminologie i jiného pohledu Číňanů na svět a proto je v knize uvedena řada příkladů z každodenního života, neboť to usnadňuje a umožňuje lépe pochopit principy tradiční čínské medicíny. Kupříkladu život každého jedince je zde přirovnáván ke svíčce, kterou každý dostane při narození do vínku, přičemž pasivní prvek YIN zde představuje vosk a aktivní prvek YANG je pak plamen a záleží na každém, jak moc spaluje či šetří si svoji svíci, nebot svíčka samozřejmě není nekonečná a jednoho dne i ta největší a nejsilnější svíčka dohoří...

Podobně řada podobenství se vyskytuje i v kapitole o jídle - mluví se zde o tzv. kompostu, což je stav, kdy člověk díky špatné životosprávě v sobě "kumuluje vnitřní vlhko a horko", což vše pak dohromady vytváří živné půdy pro celou řadu nemocí. Nemoc totiž dle tradiční čínské medicíny není způsobena jednotlivou baktérií, virem či plísní, to je pouze důsledek příčiny, která tkví právě ve "vhodném" vnitřním prostředí, kdy v horku a vlhku bují veškerá vegetace daleko rychleji a mohutněji, tak jako v džungli či ve skleníku je ideální prostředí i pro růst plevele... A těmito příklady, které jsou pochopitelné pro každého laika, se tato kniha jen hemží.

Tato kniha zaplňuje mezeru na našem evropském trhu, neboť existují o tradiční čínské medicíně knihy vysoce odborné či naopak knihy vyloženě populární bez znalosti hlubší problematiky. Domníváme se, že tato kniha, soudě podle ohlasů, je takovým počinem a slouží široké veřejnosti k pochopení tradiční čínské medicíny a k vzbuzení zájmu každého člověka o svoje zdraví.

Tradiční čínská medicína totiž nic nazakazuje, nic nenařizuje, pouze konstatuje a doporučuje, a pak už jen záleží na každém z nás, jaký je svého zdraví a štěstí strůjce.

Balení: 1 ks

Doplňkové parametry

Kategorie: TCM Herbs
Zařazení: TCM Herbs spol. s.r.o.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: