- Terminalia bellirica pozitivně ovlivňuje trávení a střevní peristaltiku
- Přispívá k normálnímu vyprazdňování
- Glycyrrhiza glabra příznivě působí na zažívání a zdravou funkci střevního traktu
- Působí jako antioxidant a přispívá k dobré imunitě
- Foeniculum vulgare pomáhá s detoxikací a vylučováním odpadních látek
- Podporuje dobré trávení, činnost střevního traktu a působí příznivě při nadýmavosti
- Elettaria cardamomum prospívá zdravému zažívání a uklidňuje nervový systém
Purishaprash je očistný bylinný elixír pro optimální činnost tlustého střeva a pravidelné vyprazdňování. Střevní potíže jsou způsobené nevhodnou stravou, narušenou regenerací střevní mikroflóry, podrážděnou střevní sliznicí a znečištěním tlustého střeva v důsledku stagnace toxického odpadu. Projevují se poruchami střevní činnosti, dráždivým tračníkem, intolerancí na některou složku potravy, podrážděnou pokožkou, psychickým napětím, nespokojeností a negativním myšlením.
Ájurvédské bylinné elixíry posilují výživu tělesných tkání (dhátus) a podporují očistu tělesných soustav (srótámsi). Jsou součástí omlazovací a revitalizační terapie těla i mysli (rasájana). Tradičně se zapíjejí teplým mlékem či vodou, jež ájurvédská medicína používá jako médium či prostředí (anupána) pro přípravu, užívání, směřování a lepší vstřebávání účinků bylinných přípravků. Dalšími prostředky zvyšujícími terapeutické působení bylin (vehikula) jsou med, třtinový sirup či surový cukr, přepuštěné máslo (ghí) nebo olej.
Doporučujeme užívat maximálně dva bylinné elixíry zároveň. Více elixírů lze střídat v denním či týdenním režimu, pokud je používáme k normalizaci běžných projevů při narušení rovnováhy tělesného nebo duševního zdraví. Pro jejich optimální působení je užíváme před jídlem a odděleně s odstupem jedné hodiny. V případě závažnější nápravy tělesného nebo psychického zdraví je zapotřebí užívat elixíry v dlouhodobějším režimu ajurvédských kúr v rozmezí 1-3 měsíců v souladu s denním dávkováním uvedeným na obalu. Specifická chuť každého elixíru je součástí terapeutického působení a odpovídá ájurvédským vlastnostem šesti chutí.