Sorbenty, vlákniny, probiotika
Nejprodávanější
Vláknina
Pojmem vláknina označujeme tu část rostlinné potravy, která je pro náš organismus nestravitelná, protože v trávicím traktu chybí enzymy, které by ji rozložily.
Nerozpustná vláknina
Trávicím traktem pouze prochází avšak je schopná vázat vodu. Tato vláknina napomáhá pohybům tlustého střeva a tím zlepšuje jeho vyprazdňování. Je složena z neškrobových polysacharidů a v rostlinách je obsažena v podobě pektinu, celulózy, chitinu, ligninu a dextrinů.
Rozpustná vláknina
Zažívacím ústrojím prochází beze změn až do tlustého střeva kde se stává potravou pro střevní mikroflóru a podporuje její růst a aktivitu. Tuto vlákninu v přírodě nacházíme v podobě inulinu, beta-glukanů a oligosacharidů. Obecně je nazýváme prebiotiky.
Sorbenty
Adsorbent - látka schopná vázat na svůj povrch látky jiné (např. inulin, živočišné uhlí)
Absorbent - látka schopná objemově pohltit jinou látku.