Diagnostické testy
Nejprodávanější
Jsou mé potíže jen v "mé hlavě", protože lékař nic neshledává..., nebo mohou mít příčinu v nesnášenlivosti některých potravin? Ale kterých ?
Zhruba před 15 lety u nás vyšla kniha Výživa a krevní skupiny (Dr.Peter J. D´Adamo), kde jsme se poprvé dozvěděli, že u různých krevních skupin se některé potraviny hůře metabolizují a vytvářejí tak odpad, který tělo zatěžuje. Bylo to převratné, protože J.Adamo laboratorně vytestoval tzv. lektiny z potravin a to ve vztahu ke krevní skupině. Pro každou krevní skupinu pak doporučil seznam vhodných a nevhodných potravin. Někdy stačilo jen vynechat ty nevhodné a lidem se ulevilo. Bylo to ale příliš obecné, lidé nereagují jen podle příslušnosti k určité krevní skupině - každý z nás je individualita. Doba pokročila a dnes je možné tyto potravinové zátěže vytestovat individuálně bez návštěvy a doporučení lékaře.
Právě doprodáváme poslední zásoby Food Detective - domácí test na zjišťování intolerance 40 druhú potravin. Díky nové směrnici EU se tyto testy, po doprodání, už nebudou nabízeny. Budete si moci zakoupit jen sadu pro odběr krve v domácnosti a tu pak odešlete ke zpracování do akreditované laboratoře. Po vyšetření krve vám bude do 15 dnů odeslán výsledek u kterých potravin u vás byla zjištěna nesnášenlivost.
Testuje se 22, 40, 93, 120, 225 potravin, nebo samostatně Candida
Jaký je rozdíl mezi potavinovou intolerancí a potravinovou alergií?
Potravinová intolerance je v podstatě neobvyklá reakce Vašeho těla na určité potraviny, která se může projevit několika způsoby. Někteří lidé můžou trpět jedním z příznaků jako např. bolesti hlavy, zatímco jiné trápí nadýmání, průjmy, migréna nebo mají kožní či respirační potíže, jsou bez příčiny unavení... Pochopení, že potraviny jsou katalyzátorem konkrétních symptomů není jednoduché, protože na rozdíl od okamžitých příznaků potravinové alergie, příznaky potravinové intolerance se často objevují o několik hodin nebo dokonce dní později. Diagnostikovat příčiny symptomů, které se zdají být mnohokrát „nevysvětlitelné”, je velmi problematické. Lidé trpící potravinovou intolerancí se často pod vlivem lékařů, ale i médií, domnívají, že jejich stav je pouze v jejich „hlavě” resp. že je třeba léčit fyzické projevy jejich stavu, ne jejich příčinu. Ačkoli potravinová intolerance není životu nebezpečná, její vliv by se neměl nikdy podceňovat. Postižené osoby mají ztíženou schopnost vést normální zdravý život. Výskyt potravinové intolerance je poměrně častý – odhaduje se, že jí trpí asi 45 % obyvatel. Mnoho lidí má zkušenost s více než jedním symptomem potravinové intolerance.
Klasická alergie, která sa projeví při styku s určitou potravinou (např. na arašídy nebo mořské plody), je charakteristická okamžitou a často silnou reakcí imunitního systému. Mezi příznaky potravinové alergie patří vyrážky, kýchání, podrážděná pokožka, otoky, rýma, únava, průjem a zvracení. Obvykle se tyto příznaky objeví v průběhu několika minut po konzumaci, případně styku s danou potravinou, i když se mohou opozdit i o několik hodin. Mezi nejčastější případy patří potravinové alergie na arašídy, ořechy (mandle a para ořechy), vejce, mléko, ryby a korýše. Při styku s původcem potravinové alergie tělo produkuje specifické protilátky (IgE) na „potlačení” alergenů těchto potravin, a po zkonzumování daného jídla, imunitní systém zareaguje uvolněním histaminu a dalších přirozeně se vyskytujících chemických látek v těle. Alergické reakce na potraviny se mohou značně lišit v závažnosti, přičemž některé z nich mohou být i smrtelné.
Vývoji alergie na potraviny často předchází potravinová intoletance.